• Wat zijn aangepaste doelgroepen?
    Pijl-omlaagicoon

Aangepaste doelgroepen zijn een manier waarmee je kunt targeten op bestaande gebruikers en klanten om zeer relevante campagnes te maken. Er zijn drie belangrijke soorten aangepaste doelgroepen:

De eerste is aangepaste doelgroepen van lijsten. Dit zijn doelgroepen die worden gemaakt door je eigen lijst met e-mailadressen, mobiele telefoonnummers Twitter-ID's, (gebruikers-ID's of gebruikersnamen), of ID´s voor mobiele advertenties te uploaden. Dit kun je zelf doen met Twitter Ads, maar je kunt de lijsten ook laten maken door API-partners van Twitter.

De tweede is aangepaste doelgroepen afkomstig van webbronnen. Dit zijn de personen die je website bezocht hebben. Je kunt deze gegevens verzamelen met behulp van de websitetag van Twitter Ads, of door de websitetag-partners van Twitter te gebruiken.

De derde is aangepaste doelgroepen van mobiele apps. Dit zijn de mensen die je mobiele app gebruiken en verzameld worden met behulp van conversietracking voor mobiele apps.

• Het gebruik van doelgroepbeheer
    Pijl-omlaagicoon

Doelgroepbeheer is een hulpmiddel in je Twitter Ads-account waarmee je jouw doelgroepen kunt controleren en beheren.

Nadat er een doelgroep in Twitter Ads is geladen, kun je het doelgroepbeheer gebruiken om details over de doelgroep te bekijken, de status van de doelgroep bewaken, de bron, indeling en grootte van de doelgroep weergeven, wijzigen of de doelgroep verwijderen. In doelgroepbeheer kun je eveneens nieuwe doelgroepen maken.

• Overzicht aangepaste doelgroepen van lijsten.
    Pijl-omlaagicoon

Aangepaste doelgroepen van lijsten worden gemaakt door een bestand met je eigen gegevens te uploaden. Je gegevens worden vergeleken met die van mensen die actief zijn op Twitter, zodat je deze mensen kunt targeten in je campagnes.

De volgende voorbeelden laten zien hoe je bedrijf van aangepaste doelgroepen kan profiteren:

• Je kunt je huidige klanten bereiken door een lijst met hun e-mailadressen te uploaden. Met een nieuwe campagne kun je ze benaderen en overhalen opnieuw iets bij je te kopen.
    • Verzamel lijsten met Twitter-gebruikersnamen (@gebruikersnamen) of specifieke lijsten met Twitter-ID's die afkomstig zijn van partners die door Twitter gecertificeerde producten leveren. Gebruik deze lijsten om groepen gebruikers te identificeren en te targeten die invloedrijk of actief zijn of die een uitgesproken mening hebben over een bepaald onderwerp.
  • Aangepaste doelgroepen op basis van lijsten instellen in Twitter Ads
    Pijl-omlaagicoon

Een bestand maken met je eigen gebruikersgegevens

Je kunt lijsten samenstellen met gegevens van je mailinglijst, kopers uit het verleden of potentiële klanten die interesse hebben getoond. Lijsten met de volgende gegevens kunnen worden geüpload: e-mailadressen, mobiele telefoonnummers, ID's voor mobiele advertenties (iOS Advertising Identifiers en Google Advertising-ID's . Als deze niet beschikbaar zijn, kun je ook Android-ID's), Twitter-gebruikersnamen of Twitter-gebruikers-ID's gebruiken.

Maak een bestand in een indeling die wordt geaccepteerd en dat aan de uploadeisen voldoet.

De ondersteunde bestandsindelingen zijn .csv en .txt. Het bestand mag niet groter zijn dan 5 GB. Je kunt regeleinden of komma's als scheidingsteken gebruiken in de lijst.

Tip: Om de privacy van de gebruikers te respecteren, dient de lijst meer dan 500 mensen op Twitter te bevatten om bruikbaar voor je campagnes te kunnen zijn. Om aan deze minimumeis te voldoen, bestaan de meeste lijsten uit een paar duizend of nog meer vermeldingen.

Opmerking: Volg deze instructies betreffende de formattering als je je bestand vooraf hasht (optioneel).

1. Elk bestand kan maar één gegevenstype bevatten, zoals apparaat-ID's, e-mails, enzovoort. Geef per regel één gehashte waarde op. Vermeldingen dienen door regels gescheiden en beëindigd te worden met LF (\n) of CRLF (\r\n) De ondersteunde bestandsindelingen zijn CSV (.csv) en TXT (.txt).
    2. De indeling van iedere vermelding dient aan de volgende normalisatievereisten te voldoen.
      1. Bij Apparaat-ID's dienen IDFA-vermeldingen uit kleine letters met afbreekstreepjes te bestaan (bijvoorbeeld: 4b61639e-47cc-4056-a16a-c8217e029462)
      2. Bij AdID's is de oorspronkelijke indeling op het apparaat vereist, zonder hoofdletters, met afbreekstreepjes. (Bijvoorbeeld: 2f5f5391-3e45-4d02-b645-4575a08f86e)
      3. Bij Android-ID's is de oorspronkelijke indeling op het apparaat vereist, zonder hoofdletters, zonder afbreekstreepjes of spaties. (Bijvoorbeeld: af3802a465767e36)
      4. Bij e-mailadressen dient de tekst uit kleine letters te bestaan, zonder voorloop- en achterloopspaties. (Bijvoorbeeld: support@twitter.com)
      5. Bij telefoonnummers dient de landcode (zonder voorloopnullen, dus voor VS bijv. 1 in plaats van 001) en netnummer opgenomen te zijn. Geen tekens zoals +, -, (, of ). (Bijvoorbeeld: 14083008000, 454083008000)
      6. Bij Twitter-gebruikersnamen dienen de @ niet te bevatten, zorg ervoor dat de tekst uit kleine letters bestaat zonder voorloop- en achterloopspaties. (Bijvoorbeeld: jack)
      7. Bij ID's van Twitter-gebruikers: gebruik hele getallen. (Bijvoorbeeld: 143567)

De gegevens voor elke regel dient te worden gehasht met SHA256, zonder een salt-waarde. Codevoorbeelden voor hashing vind je op deze pagina op GitHub.

Het bestand uploaden

Maak een nieuwe doelgroeplijst vanuit Doelgroepbeheer. Vul het formulier in en upload je lijst.

De verwerkingstijd voor een nieuwe lijst bedraagt enkele uren. Je ontvangt een e-mail wanneer de aangepaste doelgroep gereed is.

Veelgestelde vragen over aangepaste doelgroepen van lijsten

Ik ondervind problemen bij het uploaden van mijn bestand. Wat is het probleem?

Sluit of minimaliseer het browservenster niet terwijl het bestand wordt geüpload, en upload slechts één bestand tegelijkertijd. Zorg ervoor dat je over een stabiele en snelle internetverbinding beschikt voor het uploaden van erg grote bestanden. Je kunt je upload ook verdelen over kleinere bestanden (en ze vervolgens samen targeten in campagnes). Het vooraf hashen kan eveneens de uploadsnelheid voor erg grote bestanden verbeteren.

Ik heb mijn lijst geüpload maar ik krijg de melding "doelgroep te klein". Hoe kan ik de doelgroep groot genoeg maken?

Er zijn enkele manieren om dit probleem op te lossen. In het geval dat de gekoppelde doelgroep onder de minimumgrootte voor een aangepaste doelgroep van 500 actieve Twitter-gebruikers ligt, dien je ervoor te zorgen dat het originele aantal vermeldingen veel groter wordt. Vaak kost het duizenden vermeldingen om 500 gekoppelde gebruikers te krijgen. Controleer eveneens of het bestand geen indelingsfouten bevat. Als je het bestand vooraf hasht, zorg er dan voor dat het voldoet aan de indelingsvereisten voor hashing.

• Het instellen van aangepaste doelgroepen van lijsten door middel van een van de partners van Twitter.
    Pijl-omlaagicoon

Ga eerst een samenwerking aan met een van de advertentiepartners van Twitter. Alle advertentiepartners kunnen doelgroepen beheren via een API. Als je via een partner een doelgroeplijst wilt maken aan de hand van e-mailadressen, kun je kiezen uit de volgende partners: Acxiom,DatalogixEpsilonLiveRampMailChimpMerkle en onze Ads API-partners.

De advertentiepartner bereidt de doelgroepen die je wilt targeten voor en stuurt ze vervolgens naar Twitter. Twitter voert dan een gegevensvergelijking uit om er achter te komen welke gebruikers in de doelgroep Twitter-gebruikers zijn.

Je doelgroepen bevatten geen Twitter-gebruikers die in hun Twitter-privacyinstellingen hebben aangegeven dat hun gegevens hiervoor niet mogen worden gebruikt. Twitter zal de accounts van deze gebruikers niet koppelen aan informatie afkomstig van advertentiepartners om advertenties op hen af te stemmen. Ook richt Twitter je campagnes niet op mobiele apparaten waarop de optie Beperk reclametracking (iOS) of de optie voor het afmelden voor op interesse gebaseerde advertenties (Android) is ingeschakeld.

Je partner kan de doelgroepen via API uploaden. Je kunt de uploadstatus controleren via doelgroepbeheer. Nadat de doelgroepen in je Twitter Ads-account zijn geladen, kun je ze toevoegen aan je campagnes.

• Overzicht aangepaste doelgroepen van het web.
    Pijl-omlaagicoon

Wat is een webdoelgroep?

Een webdoelgroep is een groep van actieve Twitter-gebruikers die je website hebben bezocht. Deze groep wordt verzameld door een websitetag die je op je website plaatst.

Hoe werkt de websitetag?

Een websitetag voor remarketing is een codefragment dat aan pagina's van je website wordt toegevoegd. Die websitetag kun je gebruiken om remarketing toe te passen op gebruikers op Twitter, op basis van hun bezoeken aan de website waar je websitetag is geplaatst.

Wanneer een gebruiker een pagina met de websitetag bezoekt, wordt er een Twitter-cookie in de browser van de gebruiker geplaatst. De unieke ID van deze cookie wordt vastgelegd, zodat die kan worden opgenomen in de doelgroep voor remarketing op Twitter. Wanneer gebruikers websites met deze tags bezoeken, controleert Twitter of die gebruiker ook een Twitter-gebruiker is. De doelgroep waarover adverteerders in hun Twitter Ads-account de beschikking krijgen voor targeting, is de subset van bezoekers die de webpagina met de tag hebben bezocht en bovendien ook Twitter-gebruiker zijn.

Ga naar de pagina over de websitetag voor remarketing voor meer informatie.

• Het instellen van aangepaste doelgroepen van het web in Twitter Ads.
    Pijl-omlaagicoon

Wanneer je de websitetag voor remarketing instelt, zal het automatisch een nieuwe doelgroep maken.

Een aangepaste doelgroep afkomstig van webbronnen maken of verwijderen

Ga naar het tabblad websitetags van de conversietracking-pagina, klik op bewerken om de tag te bewerken, en bewerk in de sectie een aangepaste doelgroep voor remarketing het selectievakje "aangepaste doelgroep maken".

• Het instellen van aangepaste doelgroepen van het web door middel van een van de partners van Twitter.
    Pijl-omlaagicoon

Je kunt ook een externe partner gebruiken om doelgroepen te maken op basis van cookie-ID's.   Dit zijn enkele van onze partners: AdaraAdRollBlueKaiChango,ConversantDataXuDstilleryKruxLotameMediaMathPerfect AudienceQuantcastVizury en [x+1].

Nadat je Twitter machtigt om gegevens van partners te ontvangen, zal je de webdoelgroepen in het doelgroepbeheer zien verschijnen en kun je de doelgroepen in je campagnes targeten.

• Overzicht aangepaste doelgroepen van mobiele apps.
    Pijl-omlaagicoon

Wat zijn acties van aangepaste doelgroepen van mobiele apps?

Acties van aangepaste doelgroepen van mobiele apps zijn groepen mensen die een specifieke actie ondernomen hebben in je app, zoals het installeren ervan of zich aanmelden. Je kunt deze acties definiëren door conversietracking voor mobiele apps in te stellen bij een van onze mobiele meetpartners of door het gebruik van Answers, afkomstig van Fabric. Bezoek de conversietracking voor mobiele apps-pagina om hier meer over te weten te komen. Wanneer je een conversietracking-actie voor een mobiele app instelt, zullen we standaard een aangepaste doelgroep maken die je kunt gebruiken voor remarketing of uitsluiting van je campagnes.

Waar kan ik mijn bestaande doelgroepen van mobiele apps bekijken?

Zij worden weergegeven in het doelgroepbeheer.

Een nieuwe aangepaste doelgroepen maken op basis van acties met een mobiele app.

Wanneer je een nieuwe actie voor een mobiele app maakt, zal het automatisch een nieuwe doelgroep maken.

Hoe kan ik het verzamelen van doelgroepen in- of uitschakelen voor een bestaande actie voor een mobiele app?

In het tabblad acties voor mobiele app van de conversietracking-pagina kun je zien of doelgroepverzameling ingeschakeld is voor iedere actie in de kolom remarketinginstellingen. Klik op bewerken om de actie te bewerken, en selecteer of deselecteer het selectievakje "aangepaste doelgroep maken" in de sectie met remarketinginstellingen.

• Targeting van aangepaste doelgroepen in een campagne
    Pijl-omlaagicoon

Je kunt ze uitsluiten in targetinglimiet door de sectie aangepaste doelgroepen uit te sluiten.

• Veelgestelde vragen over aangepaste doelgroepen
    Pijl-omlaagicoon

Wat zijn de vereisten met betrekking tot de grootte van een aangepaste doelgroep? Waarom krijg ik de melding "doelgroep te klein"?

Om de privacy van de gebruikers te respecteren, dient de lijst meer dan 500 mensen op Twitter te bevatten om bruikbaar voor je campagnes te kunnen zijn. Lijsten die niet aan dit aantal voldoen zullen in doelgroepbeheer de melding "doelgroep te klein" krijgen en kunnen niet voor campagne targeting gebruikt worden.

Wat betekent “bereik vergroten door vergelijkbare gebruikers te targeten”?

Door het activeren van dit vakje vergroot je het bereik van je campagnes voor aangepaste doelgroepen via een lookalike-model. Een lookalike-model gebruikt eigen algoritmen waarmee wordt gekeken naar overeenkomsten met de gebruiker van het model, zoals interesses, locatie, demografische kenmerken en interactiepatronen.

Vergroting van het bereik is nuttig wanneer de doelgroep vrij klein is of wanneer je meer mensen bij je campagne wilt betrekken. De grootte van de doelgroep zal met vergroting van het bereik zo'n 10-20 keer groter worden dan de oorspronkelijke doelgroep.

Wanneer advertentiepartners ook vergroting van het bereik bieden, kun je dit ofwel aan de kant van de advertentiepartner of aan de Twitter-kant inschakelen, maar niet aan beide kanten.

Wat is targeting van alleen lookalikes?

Targeting van alleen lookalikes is wanneer een adverteerder vergroting van het bereik toepast op een aangepaste doelgroep en vervolgens de oorspronkelijke doelgroep uitsluit, zodat een doelgroep wordt bereikt van gebruikers die vergelijkbaar zijn met de oorspronkelijke doelgroep. Targeting van alleen lookalikes kan worden gebruikt voor campagnes om gebruikers te verkrijgen waarvoor de adverteerder Twitter-gebruikers wil bereiken die het meest lijken op zijn bestaande klanten, zonder weergaven of uitgaven te verspillen aan gebruikers die al verkregen zijn.

Waarom fluctueert de grootte van mijn doelgroep?

De grootte van je aangepaste doelgroep wordt geregeld bijgewerkt zodat het overeenkomt met het meest actuele aantal actieve Twitter-gebruikers.

Is rapportage per doelgroep mogelijk?

Je kunt in één campagne meerdere doelgroepen targeten en rapporten voor specifieke doelgroepen maken. Wanneer een campagne meerdere doelgroepen heeft, kun je een onderverdeling van weergaven, interacties en uitgaven per doelgroep bekijken. Geef deze analyses weer door naar een bepaalde campagne op het dashboard met campagneactiviteiten te gaan en vervolgens op het icoon doelgroepen linksboven op de pagina te klikken. Als je bij het instellen van de campagne ”targeting van alle doelgroepen” selecteert, worden er geen gegevens over de afzonderlijke doelgroepen gerapporteerd. Als je echter alle doelgroepen selecteert met de knop bladeren naar doelgroepen, zijn de rapporten beschikbaar voor al die doelgroepen.

Is er extra targeting beschikbaar voor campagnes met aangepaste doelgroepen?

Ja, je kunt voor campagnes met aangepaste doelgroepen ook targeting op geografische locatie, apparaat en geslacht opgeven, net als bij andere Twitter-campagnes. Vergeet echter niet dat extra targeting kan leiden tot kleinere doelgroepen voor een campagne.  Het wordt niet aangeraden zeer specifieke geografische targeting in te stellen voor campagnes met aangepaste doelgroepen, omdat de kans dan groot is dat er zeer kleine doelgroepen ontstaan.

Kan ik een doelgroep verwijderen?

Ja, je kunt een doelgroep verwijderen door de actie voor een mobiele app met behulp van je tracking-partner uit te schakelen. Wanneer de actie voor de mobiele app uitgeschakeld is, verschijnt in Doelgroepbeheer de optie “verwijderen” voor de bijbehorende doelgroep. Als je “verwijderen” selecteert en bevestigt, wordt de doelgroep verwijderd.

Met lijsten met aangepaste doelgroepen kun je makkelijk en eenvoudig vanuit het doelgroepbeheer een doelgroepen verwijderen. De optie om de geüploade lijst te verwijderen, bevindt zich op de pagina Doelgroepbeheer in de meest rechtse kolom.

Daarnaast geldt dat voor aangepaste doelgroepen voor websitebezoekers de doelgroep niet verwijderd kan worden als deze eenmaal gemaakt is. Als een doelgroep door de Twitter Online Conversie voor websitebezoekers-pixel wordt gemaakt, zullen er geen nieuwe gebruikers aan de doelgroep toegevoegd worden wanneer als je deze pixel verwijdert. Als een doelgroep door de Partner Online Conversie-pixel wordt gemaakt, worden door die doelgroep geen nieuwe gebruikers toegevoegd en worden gebruikers verwijderd op basis van de configuratie-instellingen van de partner.

• Hoe beschermt Twitter de beveiliging en privacy van gebruikers?
    Pijl-omlaagicoon

We willen onze advertenties doeltreffender maken door aangepaste doelgroepen te gebruiken, maar we willen onze gebruikers tegelijk eenvoudige en goede privacyopties bieden. Twitter-gebruikers kunnen heel eenvoudig het vakje naast 'uitgelichte content' in hun privacyinstellingen uitschakelen. Ook koppelt Twitter de accounts van gebruikers niet aan informatie die wordt gedeeld door advertentiepartners om advertenties op hen aan te passen. Bovendien ondersteunt Twitter Do Not Track (DNT). Dit betekent dat aan accounts van gebruikers die DNT hebben ingeschakeld, geen browsergerelateerde informatie wordt gekoppeld om aangepaste advertenties weer te geven.  Voor mobiele apparaten ondersteunt Twitter de optie Beperk reclametracking (iOS) en de optie voor het afmelden voor op interesse gebaseerde advertenties (Android). Op apparaten waarop deze instellingen ingeschakeld zijn, zal Twitter geen advertenties aanpassen door deze apparaten aan app-informatie van advertentiepartners te koppelen.

Bovendien treft Twitter diverse beveiligingsmaatregelen om de overdracht van informatie van advertentiepartners naar Twitter af te schermen. Zo voegen onze partners de IP's van Twitter aan een whitelist toe, zodat de gegevens veilig naar Twitter kunnen worden overgebracht. Andere beveiligingsmaatregelen omvatten onder meer anonieme hashing van lijstgegevens. Deze hashing wordt automatisch via de clientbrowser uitgevoerd wanneer er een lijst wordt geüpload. Aanbevolen browsers zijn Firefox, Safari en Chrome.